Aloittelijan opas retkeilyyn

Mahtavaa! Olet päättänyt lähteä ensimmäiselle retkeillesi matkailuautolla tai asuntovaunulla. Yksi ongelma: sinulla ei ole aavistustakaan, mistä aloittaa. Ei hätää. Olemme koonneet tähän oppaan, jonka avulla retkeily on helppoa ja stressitöntä aloittelijallekin.

1. Muista leirinnän ennakkovaraus

Varausten ja vapaiden paikkojen määrä riippuu tietenkin leirintäalueesta ja vuodenajasta, mutta jos olet vielä kokematon leirintäalueiden toiminnan suhteen, suosittelemme vahvasti paikan varaamista etukäteen. Säästät sillä aikaa ja vaivaa, eikä matkalla tule ikäviä yllätyksiä, jos leirintäalue onkin täynnä.

Vinkki: Tarkista, mitä leirintäalueellasi on tarjolla. Joillakin leirintäalueilla on grillit, tulipesät, piknikpöydät ja vessat. Joissain paikoissa on kuitenkin vain vähän tai ei lainkaan mukavuuksia, ja tästä on hyvä olla tietoinen etukäteen lomaa suunnitellessa. Ota myös aina mukaan ylimääräistä wc-paperia.

2. Älä luota sokeasti teknologiaan päästäksesi paikasta toiseen

Lähtiessäsi retkeilemään jätät toivottavasti matkasta pois tarpeen pysyä jatkuvasti yhteydessä muuhun maailmaan. Retkeily on mainio tilaisuus teknologiadetoksille, suosittelemme kokeilemaan sitä. Useimmat meistä luottavat kuitenkin vahvasti älypuhelimiin päästäkseen määränpäähän. Puhelin saattaa kuitenkin pettää, jos akku loppuu, kenttää ei löydy tai tulee jokin muu vika.

Jottei ensimmäisen retkeilymatkasi päättyisi jo ennen kuin se ehtii edes alkaa, muista hankkia ennen lähtöä tarpeisiisi sopiva, vanhanaikainen paperikartta. Luotettavuuden lisäksi GPS:n jättäminen takataskuun tuo matkaan myös aitoa läsnäoloa ja seikkailun tunnetta!

Aloittelijan opas retkeilyyn

3. Tarkista sää ja metsäpalovaroitukset

Sään tarkistamatta jättäminen ennen matkaa voi osoittautua kalliiksi virheeksi. Lisävarmuutta saat tarkistamalla sään muualtakin kuin pelkästään puhelimesi sääsovelluksesta. Katso tarkka sääennuste esimerkiksi Forecan verkkosivuilta koko matkan ajalle ennen lähtöä. Näin sinulla on toivon mukaan ainakin käsitys siitä, kuinka kylmiä yöt tulevat olemaan, ja osaat pakata sopivat vaatteet ja varusteet. Esimerkiksi tarpeeksi lämmin tai viileä makuupussi voi muuttaa retkeilykokemuksesi täysin.

Varmista myös metsäpalovaroitukset alueilla, joille olet matkalla, ja kiinnitä aina huomiota annettuihin varoituksiin. Noudata aina viranomaisten varoituksia, neuvoja ja sääntöjä. Turvallisuutesi on etusijalla.

4. Varo ruoan säilyttämistä väärin

Ruokavarasto on välttämättömyys, mutta se voi kuitenkin helposti koitua matkan kohtaloksi. Sijoita kylmäkassiin, johon voit luottaa! Jos tarvitset apua kylmälaukun valintaan, Tekniikan Maailma on tehnyt arvostelun useista kylmälaukuista. Verkosta löytyy muutenkin paljon lisätietoa kylmälaukkujen ominaisuuksista, jonka avulla voit valita itsellesi sopivan.

Kylmälaukun valinnan lisäksi on tiettyjä vinkkejä ja temppuja, joita oppii ja kehittää jokaisen uuden retkeilykokemuksen yhteydessä. Esimerkiksi jos päätät lähteä pitkälle retkelle tai usean päivän reissulle, ruoan järjestäminen päivän mukaan helpottaa matkaa. Aseta viimeisen päivän ruoka kylmälaukun pohjalle, kaada sinne vettä ja pakasta ennen lähtöä. Näin ruoka pysyy kylmänä tai jäätyneenä, kunnes syöt sen. Sämpylöiden tai lounaiden kääreet muodostavat erinomaisen eristeen, joten aseta ne laukun yläosaan muun ruoan päälle. Pakkaa myös sipulit ja kaikki muut voimakkaat ainekset erillisiin muovipakkauksiin. Näiden kaltaiset niksit oppii hetkessä, harjoittelu tekee mestarin!

5. Älä unohda ensiapupakkausta ja hyönteiskarkotetta 

Toivon mukaan mikään ei mene pieleen, mutta kaikkeen on hyvä varautua. Pelkkien laastareiden pitäminen matkassa ei siis riitä. Tarvitset ensiaputarvikkeita hätätilanteiden tai sen varalta, että joku loukkaantuu vakavasti. Onneksi voit ostaa valmiin ensiapupakkauksen, niin sinun ei tarvitse huolehtia siitä, oletko pakannut kaikki välttämättömät tarvikkeet. Valmiita ensiapupakkauksia löytyy esimerkiksi apteekeista sekä yleisimmistä tavarataloista ja näiden verkkokaupoista.

Muista myös pitää mukana hyönteiskarkotetta, hyttysspiraaleja ja yleisesti tarvittavat välineet päästäksesi eroon ei-toivotuista vieraista.

6. Varaa tarpeeksi vettä

Älä luota siihen, että jokaisella leirintäalueella on vettä. Joissain paikoissa on käytettävissä vesihanat, joista voit täyttää vesisäiliösi. Toisissa taas ei ole, mikä tarkoittaa, että olet vastuussa riittävän veden pakkaamisesta koko oleskelusi ajalle. Älä unohda ottaa huomioon myös ruoanlaittoon ja kahviin tarvittavaa vettä. Kaikkien on pysyttävä nesteytettyinä, joten vesi on aina hyvä mitoittaa varmuuden vuoksi hiukan yläkanttiin.

7. Muista ottaa hyvä valaistus

Vaikka kuun tai nuotion valolla pärjääminen saattaa kuulostaa romanttiselta teoriassa, käytännössä ruuanlaitto,v vessan löytäminen tai outojen äänten kuuntelu pimeässä ei ole yhtä ihanaa. Leirin kunnollinen valaistus on olennaista. Voit ripustaa otsalampun tai taskulampun telttasi kattoon valaisemaan koko telttaa. Pidä myös yksi lamppu sisäänkäynnin lähellä, jotta se on helppo löytää yöllä. Muista vain sammuttaa lamppu yöksi, tai ympärilläsi olevat saattavat saada varjoteatterinäytöksen.

Retkeilijän opas

8. Käytä tarkistuslistaa

Paras tapa aloittaa ensimmäinen retkeilyseikkailu väärällä jalalla on huomata heti alussa, että olet unohtanut jotain olennaista. Voit käyttää verkosta löytyviä retkeilyn tarkistuslistoja ja koota niiden pohjalta oman listasi kokemuksen karttuessa. Tässä muutama retkeilijän lista, joista on hyvä aloittaa.

Varusteluettelo yön yli retkelle

Automatkailu: telttareissun varusteet

Vinkki: Aikuisten versio “pää, hartiat, polvet ja varpaat” -lorusta on “lompakko, silmälasit, avaimet ja puhelin”.

9. Jätä paikat siistiksi

Ilmaston lämpenemisen, muovikriisin ja hiilijalanjäljen minimoinnin kaltaisten ongelmien valossa pidä huoli ympäristöstäsi ja vie roskat mukanasi! Ota mukaan useita roskapusseja (tarvitset varmasti enemmän kuin yhtä), ja jätä ne vain niille tarkoitettuihin paikkoihin tai vie roskat kotiin mukanasi.

10. Muista nauttia retkeilykokemuksesta!

Lopulta retkeilyn tarkoitus on paeta kaupungin elämää, rentoutua ja pitää hauskaa ystävien tai perheen kanssa ulkoilusta nauttien. Kokeile sijaintisi mukaan vaellusta, lintubongailua, geokätköilyä, melontaa tai snorklausta. Auringon laskiessa nauti kaupungin valojen puutteesta ja ihaile tähtiä.

Mikä on geokätköily – napsauta tätä

SkyView – Osoita vain puhelin / tabletti taivaalle tunnistaaksesi tähdet, tähtikuviot, satelliitit ja paljon muuta! (Saatavilla puhelimesi sovelluskaupassa)

 

On itsestään selvää, että unohdat todennäköisesti jotain. Ei se mitään! Retkeily on irtiotto muista asioista, joten ota rennosti ja muista, että tämä on ensimmäinen kertasi ja virheitä saa tehdä.

Onko sinulla lisää kysymyksiä meille? Ei hätää, voit ottaa meihin yhteyttä osoitteessa tuki@camptoo.fi tai soittaa meille numeroon 040 220 3453 saadaksesi lisätietoja ja apua.

Retkeilyterveisin,

Camptoon tiimi

——————————

Mikä Camptoo?
Olemme vertaisjakamisalusta, joka yhdistää matkailuautojen ja asuntovaunujen omistajat ajoneuvon vuokraamisesta kiinnostuneisiin matkailijoihin.

Kuinka voisimme olla avuksesi?
Jos omistat matkailuauton tai asuntovaunun, voimme auttaa sinua vuokraamaan sen silloin, kun se ei ole käytössä. Teemme lisätulojen ansaitsemisesta helppoa omistajille ympäri Suomea. Luo nyt ilmoitus ajoneuvollesi tästä tai etsi seuraavalle reissullesi sopiva ajoneuvo täältä!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>