How to: Sähkön käyttö matkailuautossa

Sähkön ansiosta on ihanaa pystyä esimerkiksi keittämään omat kahvit asuntoautossa tai saada sähköä missä tahansa. Mutta miten matkailuauton sähkö toimii? Voiko kahvinkeittimen käynnistää myös silloin, kun asuntoauton sähköjohto ei ole kiinnitetty virran lähteeseen? Tärkeimmät seikat sähkön käytöstä matkailuautossa selviävät alta.

Sulakkeen ampeerit

Asuntovaunulla tai matkailuautolla käytössäsi on leirintäalueella useimmiten virtaliitäntä. Ajoneuvo liitetään johdolla virtalähteeseen ja saat virtaa 230 voltin verkkojännitteellä. Jos käyttämäsi laite vaatii paljon virtaa (kuten hiustenkuivaaja, vedenkeitin, uuni jne.), on tärkeää tietää sulakkeen ampeerien määrä. Ampeerit ilmoitetaan yleensä virtalähteessä, mutta voit kysyä asiasta myös leirintäalueen vastaanotosta. Pidä myös seuraava laskelma mielessäsi: laitteen käyttöön ilmoitettu kulutusteho jaettuna 230 voltilla antaa pienimmän vaadittavan ampeerien määrän laitteen käyttämiseen.

Tämä saattaa kuulostaa hiukan monimutkaiselta mutta on todellisuudessa yksinkertaista. Tässä esimerkki: vedenkeitin kuluttaa 1450 wattia ja verkkojännite on 230 voltilla. 1450/230 = 6,3 ampeeria. Käytössä on siis oltava sulake, joka pystyy käsittelemään vähintään 6,3 ampeeria, eikä 6 A:n sulake siksi riitä.

Sähkön käyttö matkailuautossa

Auton akku ja vapaa-ajan akku

Matkailuautoon saa useimmilla leirintäalueilla sähkön virtajohdon kautta. Matkailuautolla voi kuitenkin matkustaa myös liittämättä autoa virran lähteeseen.

Useimmat matkailuautot on varustettu vapaa-ajan akulla, jota kutsutaan myös hupiakuksi. Se on käynnistysakusta tai auton akusta erillinen akku. Vapaa-ajan akku varmistaa sähkön matkailuauton asunto-osassa, ja virtaa käytetään pääasiassa matkailuauton valoihin. Sähköä tarvitaan myös lämmittimen ja kattilan käyttöön. Kompressorijääkaapille tarvitset myös akkua, sillä se toimii vain 12 V: n jännitteellä. Absorptiojääkaapissa puolestaan ei käytetä matkailuauton akkua.

Selvittääksesi, onko asuntoautossasi oikea akku, sinun on tiedettävä matkailuautosi energiatase, eli mitä laitteita on käytössä ja kuinka kauan niitä on käytetty keskimäärin. Sen jälkeen voit selvittää, onko akkukapasiteetti oikea vai tarvitsetko suurempaa. Usein suuremman kapasiteetin akku on parempi sijoitus kuin aurinkopaneelit nykyiseen akkuun.

Virrankäyttö matkailuautossa

Invertterit

Voit käyttää myös 12v – 230v taajuusmuuttajaa (vaihtosuuntaajaa) esimerkiksi kameran, puhelimen, tabletin ja / tai läppärin lataamiseen, mutta myös vedenkeittimen tai uunin käyttöön. Invertteriä käytettäessä matkailuauton akun kautta on otettava huomioon kaksi asiaa. Ensimmäinen on akun kapasiteetti ja toinen invertterin vaatimukset. Kun käytät 1450 watin kahvinkeitintä, taajuusmuuttajan on kyettävä takaamaan tämä teho, joten sen on oltava vähintään 1500w (jätä vähän varaa). Laitteen mahdollinen käyttöaika riippuu siitä, mitä akku tukee. Esimerkki: 1450 watin kahvinkeitin / 12 v = 120 ampeeria. Laitteen käyttöaika on noin 5 minuuttia, eli tunnin 12. osa. Näin ollen matkailuauton akusta vähennetään 120a / 12 = 10 Ah (ampeerituntia) kahvikuppeja varten. Pidä myös mielessä, että 120 Ah:n akulla ei ole täyttä 120 Ah:n kapasiteettia. Tämä liittyy muun muassa päästösuojaukseen ja tuotantomarginaaliin. Todellisuudessa 120 Ah:n akku pystyy tuottamaan enintään 55 Ah. Ota myös tämä huomioon laskiessasi energiataseesi.

Viimeinen vinkki

Käytä matkailuautoa siihen, mihin se on tarkoitettu: matkailuun ja seikkailuun. Olemalla seisomatta paikallasi liian kauan ja nauttimalla matkustamisesta vältät myös asuntoauton akun tyhjenemisen. Kun tiedät matkailuautosi energiataseen, et joudu kohtaamaan yllätyksiä etkä näin ollen ole riippuvainen pistorasiasta. Eikö ole ihanaa?

Retkeilyterveisin,

Camptoon tiimi

——————————

Mikä Camptoo?
Olemme vertaisjakamisalusta, joka yhdistää matkailuautojen ja asuntovaunujen omistajat ajoneuvon vuokraamisesta kiinnostuneisiin matkailijoihin.

Kuinka voisimme olla avuksesi?
Jos omistat matkailuauton tai asuntovaunun, voimme auttaa sinua vuokraamaan sen silloin, kun se ei ole käytössä. Teemme lisätulojen ansaitsemisesta helppoa omistajille ympäri Suomea. Luo nyt ilmoitus ajoneuvollesi tästä tai etsi seuraavalle reissullesi sopiva ajoneuvo täältä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>