SF-Caravan Ry esittäytyy

Matkailuautoilu on monelle rakas harrastus ja tärkeä osa elämää. Kuten monissa harrastuksissa, myös matkailuatoilulla on toimijoita lajin asialla tukemassa harrastajia niin edunvalvonnnan, jäsenetujen kuin yhteisönkin avulla. SF-Caravan Ry on alan suurin järjestö Pohjoismaissa ja tekee monipuolisesti työtä edistääkseen matkailuautoilua Suomessa. Camptoolaisille yhdistyksen jäsenyydestä on näin ollen monia hyötyjä, olet sitten ajoneuvon omistaja kuin matkailija. Haastattelimme SF-Caravan RY:n toiminnanjohtaja Timo Piilosta ja selvitimme järjestön toimintaa tarkemmin.

Mikä on SF-Caravan Ry?

SF-Caravan on matkailuajoneuvojen käyttäjien riippumaton valtakunnallinen keskusjärjestö. Matkailuajoneuvojen käyttäjillä viitataan nimenomaan matkailuautojen ja -vaunujen käyttäjiin, ja kuluttajajärjestönä SF-Caravanilla ei ole kaupallista toimintaa, vaan toimii aina kuluttajanäkökulmasta jäsentensä asialla ja käyttää itse alan palveluja.

SF-Caravan on valtakunnallinen keskusliitto, jonka jäseninä on tällä hetkellä 79 paikallista jäsenyhdistystä. Paikallisyhdistykset puolestaan tuovat yhteen 64 591 yksittäistä jäsentä, eli karavaanaria. Liiton tehtävänä on ajaa matkailuautoilua valtakunnallisella tasolla, ja yhdistysten puolestaan paikallisia tai maakunnallisia asioita.

Valtakunnallisella tasolla pyritään edunvalvonnan kautta vaikuttamaan siihen, että valtakunnassa pystytään ajamaan matkailuajoneuvoilla ottamalla kantaa lainsäädäntöön, poliittiseen päätöksentekoon ja erilaisiin liikenteen ja leirintämatkailun määräyksiin jotka koskevat tätä matkailumuotoa. Samalla liitto lisää ja parantaa mahdollisuuksia leiriytymiseen ja matkailuun esimerkiksi hankkimalla jäsenetuja.

Paikallisella tasolla yhdistyksillä on usein omistuksessa leirintäalueita, joilla harjoitetaan joko elinkeinotoimintaa tai jäsentoimintaa. Käytännössä ensimmäinen on voittoa tavoittelevaa liiketoimintaa, ja toisessa puolestaan palveluja myydään jäsenille jotka myös ylläpitävät leirintäaluetta. Näillä leirintäalueilla on tästä syystä keskimäärin muita leirintäalueita edullisemmat hinnat. Lisäksi paikallisjärjestöissä järjestetään erilaisia tapahtumia ja toimintaa jäsenille.

Kuka voi liittyä jäseneksi?

Kuka tahansa, joka ilmoittaa halustaan liittyä johonkin SF-Caravanin yhdistykseen. Liittymiseen ei ole mitään muuta vaatimusta kuin kiinnostus, ja syitä liittymiseen voi olla monia: toiminnan tukeminen, lisätiedon hankinta harrastuksesta (johon esimerkiksi Caravan-lehti on tärkeä jäsenetu), jäsenetujen tuomat taloudelliset edut esimerkiksi leirintäalueilta tai muilta yhteistyökumppaneilta, tai osallistuminen paikalliseen toimintaan ja sen tuoma yhteisöllisyys. Toiminnasta löytyy jokaiselle jotain iloa tai hyötyä.

Miten liittyminen jäseneksi käytännössä tapahtuu?

Jäsen valitsee itse, mihin jäsenyhdistykseen hän tahtoo kuulua. Yhdistyksen valinta ei ole kotipaikkasidonnaista, vaan yhdistyksen voi valita vapaasti tai liittyä useammankin yhdistyksen jäseneksi. Liittyminen tapahtuu liiton sivuston kautta. Liittymispyynnön jättämisen jälkeen jäsenyhdistyksen hallitus käsittelee sen ja päättää jäsenyyden hyväksynnästä.

Miten valita itselleen sopiva jäsenyhdistys?

SF-Caravanin nettisivulla on linkit kaikkien jäsenyhdistysten verkkosivuille. Tutustumalla niihin saa parhaan kuvan siitä, millaista toimintaa ja millaisia tapahtumia eri järjestöissä on. Useimmiten ihmiset valitsevat kotipaikkakunnan lähimmäisen järjestön tai nojautuvat tutun suositukseen.

Paljonko jäsenyys maksaa?

Ensimmäinen vuosi maksaa 48€ sisältäen liiton jäsenmaksun ja jäsenyhdistyksen jäsenmaksun, jäsentarrat sekä kirjaamismaksun. Toisena vuonna maksuun sisältyy liittokokouksessa päätettävä liiton osuus, sekä jäsenyhdistyksen itse päättämä jäsenmaksu. Jäsenyyden hinta vaihtelee yhdistyskohtaisesti yhdistyksen koosta ja toiminnasta riippuen; yhdistysten jäsenmaksut ovat 5-28 euron välillä. Jäsenyys kuitenkin maksaa itsensä nopeasti takaisin jo käyttämällä jäsenetuja.

Mitä muuta SF-Caravanin toiminnasta tulisi tietää?

Edunvalvonnan, jäsenetujen ja yhteisöllisyyden lisäksi vapaaehtoisten toiminta on yksi SF-Caravanin suuri rikkaus – vapaaehtoisverkostomme asiantuntijat ovat valmiita auttamaan muita lajin harrastajia monipuolisesti lajiin liittyvissä asioissa.

Yhdistysten leirintäalueilla myös tehdään kaikki vapaaehtoisten voimilla. Se vaikuttaa toiminnan muotoon vahvasti ja leirintäalueet näin ollen eroavat paljon toisistaan, mutta pohjimmiltaan se tekee toiminnasta äärimmäisen sydämellistä. Tämän kulttuurin vapaaehtoisuuden voima on todella upeaa ja monille tärkeä syy liittyä järjestön jäseneksi.

 

Yhteisöllisyys ja jakaminen kuuluvat vahvasti tähän matkailumuotoon ja elämäntyyliin. Jakamisen ilo on myös Camptoon toimintaperiaatteen pohjalla – pohjimmillaan vertaisvuokrauksessa on kyse ihmisten välisistä kohtaamisista sekä matkailukokemuksen jakamisesta. Voit tutustua SF-Caravanin toimintaan ja liittyä jäseneksi osoitteessa https://www.karavaanarit.fi/, ja selata Camptoon tarjontaa osoitteessa https://www.camptoo.fi/.

——————————

Mikä Camptoo?
Olemme vertaisjakamisalusta, joka yhdistää matkailuautojen ja asuntovaunujen omistajat ajoneuvon vuokraamisesta kiinnostuneisiin matkailijoihin.

Kuinka voisimme olla avuksesi?
Jos omistat matkailuauton tai asuntovaunun, voimme auttaa sinua vuokraamaan sen silloin, kun se ei ole käytössä. Teemme lisätulojen ansaitsemisesta helppoa omistajille ympäri Suomea. Luo nyt ilmoitus ajoneuvollesi tästä tai etsi seuraavalle reissullesi sopiva ajoneuvo täältä!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>