Missä yöpyä matkailuautolla

Yksi matkailuauton parhaita puolia on, ettet ole riippuvainen hotellien check-in ja check-out ajoista, tai huolella ennakkoon suunnitelluista majoituksista. Mutta mihin matkailuautolla voi pysähtyä yöksi? Etenkin ensikertalainen saattaa olla hiukan hukassa sen suhteen, missä kannattaa ja saa leiriytyä. Tässä lyhyt esittely neljästä pääasiallisesta yöpymisvaihtoehdosta seuraavalle reissullesi.

1. Leirintäalueet

Leirintäalueet ovat kaikista perinteisin ja myös tunnetuin tapa majoittua matkailuautolla tai asuntovaunulla. Leirintäalueiden välillä on kuitenkin suuriakin eroja niiden tarjoamien palveluiden välillä. Yhtä lailla yöpymisen hinnat vaihtelevat jonkin verran tämän mukaan. Leirintäalueet ovat hyvä vaihtoehto etenkin pidempiaikaiselle leiriytymiselle – alueelta löytyy usein erilaisia palveluita ja mukavuuksia, kuten sauna, suihkut, grillikatokset, tai mahdollisesti kioski tai jopa ravintola. Leirintäalueilta löytyy myös useimmiten säiliöiden tyhjennyspaikat, mutta tarkista kuitenkin aina etukäteen leirintäalueen palvelut välttääksesi epämukavat yllätykset. Leirintäalueiden etuna on myös yhteisöllisyys – esimerkiksi iltanuotiolla on mukava tutustua muihin reissaajiin ja kuulla heidän matkoistaan.

Suuri osa leirintäalueista Suomessa on avoinna ympäri vuoden. Voit etsiä seuraavalle reissullesi sopivaa leirintäaluetta esimerkiksi Leirintäoppaan kautta. Etenkin kesäkaudella paikka kannattaa varata etukäteen. Jos olet SF-Caravanin jäsen, voit myös majoittua heidän leirintäalueillaan. Kyseiset alueet on merkitty erikseen mm. Leirintäoppaan kartalla.

Matkailuauto leirintäalueella

2. Matkaparkit

Matkaparkit ovat yksinkertaisempi versio leirintäalueista ja oiva vaihtoehto lyhytaikaisiin yöpymisiin esimerkiksi matkan varrella. Matkaparkkien palvelutaso on usein heikompi kuin leirintäalueilla, mutta toisaalta myös hintataso on edullisempi ja sijainnit usein lähempänä kaupunkeja ja muita kohteita. Palvelut vaihtelevat ja matkaparkki saattaa olla pelkkä luvallinen paikka tai sitten varustettu hyvillä palveluilla esim. sähkö, WC, suihku, kemssan tyhjennys jne. Useimmissa matkaparkeissa peritään pieni maksu yöpymisestä. Voit löytää ja varata itsellesi sopivan matkaparkin lataamalla Matkaparkki.com -mobiilisovelluksen, jonka kautta varaat ja maksat itsellesi paikan muutamalla klikkauksella ja saat suoraan ajo-ohjeet kohteeseesi. Matkaparkki.com:iin on listattuna yli 90 parkkia ympäri Suomen. Etsi omasi haluamillasi palveluilla, varaa ja yövy.

3. Puskaparkit

Matkan varrella on mahdollista yöpyä myös niin sanotussa “puskaparkissa”, eli yleisillä pysäköintipaikoilla joilla yön yli pysäköinti on sallittua. Puskaparkissa yöpymistä harkitessa on kuitenkin erityisen tärkeä tarkistaa, että kyseisellä paikalla yöpyminen on sallittua. Lisäksi yöpymistä on tärkeä harkita vielä kohteen mukaan – vaikka yöpyminen olisi periaatteessa sallittua, olethan erityisen huomaavainen aluetta ja muita retkeilijöitä kohtaan päättäessäsi, missä aiot yöpyä.

4. Muut yöpymispaikat

Vanlife-unelmassa heräät keskellä luontoa upeisiin maisemiin, eikä ympärillä ole ketään muita. Tämä idyllinen kokemus onnistuu yleisesti luonnon helmassa paikassa, jota ei ole erityisesti tarkoitettu matkailuajoneuvoilla yöpymiseen. Upeimman yöpymispaikan löytäminen on osalle matkailijoista kuin aarrejahti. Vaikka vähiten kuljetulla polulla on väistämättä ainutlaatuinen viehätyksensä, on unelmakohdetta etsiessä kuitenkin ensisijaisen tärkeää huomioida retkeilijän etiketti ja paikalliset lait ja säännöt. Selvitäthän aina siis kohteesi mukaan tarkasti, mitkä ovat säännöt ja käytännöt yöpymisen suhteen merkittyjen yöpymis- ja pysäköintipaikkojen ulkopuolella. Suomessa on huomioitava erityisesti ero “yöpymisen” ja “leiriytymisen” välillä. Yöpyminen on sallittu lähes missä tahansa, mutta leiriytymiseen, eli varsinaisen leirinnän pystyttämiseen alueelle, on oltava lupa paikan omistajalta. Samoin kuin puskaparkkien osalta, huomioithan kuitenkin käytännössä aina paikan olosuhteet ja yleiset hyvät käytännöt.

Vaikka vähemmän tunnetuissa yöpymispaikoissa on jännittävää ja ainutlaatuista yöpyä, leirintäalueet ja matkaparkit tuovat mukavuutta, yhteisöllisyyttä ja selkeyttä yöpymisen pelisääntöihin. Yöpymispaikan tyyppi kannattaa valita matkan tarkoituksen, seurueen ja kohteen mukaan, ja eri leiriytymismahdollisuuksiin tutustua matkaa suunnitellessa. Muistathan aina yöpymispaikastasi huolimatta noudattaa paikallisia lakeja ja sääntöjä, sekä retkeilijän etikettiä: kunnioita muita retkeilijöitä, luontoa ja alueen omistajia, ja jätä paikka lähtiessäsi siistimmäksi kuin saapuessasi.

——————————

Mikä Camptoo?
Olemme vertaisjakamisalusta, joka yhdistää matkailuautojen ja asuntovaunujen omistajat ajoneuvon vuokraamisesta kiinnostuneisiin matkailijoihin.

Kuinka voisimme olla avuksesi?
Jos omistat matkailuauton tai asuntovaunun, voimme auttaa sinua vuokraamaan sen silloin, kun se ei ole käytössä. Teemme lisätulojen ansaitsemisesta helppoa omistajille ympäri Suomea. Luo nyt ilmoitus ajoneuvollesi tästä tai etsi seuraavalle reissullesi sopiva ajoneuvo täältä!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>