Karavaanareiden historian huminaa ja tulevaisuuden suuntia

Matkailuautoilun suosio on kasvanut Suomessa viime vuosina poikkeuksellisen paljon, mutta lajilla on kuitenkin pitkä historia. Tahdoimme selvittää, miten Suomesta on tullut karavaanareiden maa, ja mikä sen parempi valaisemaan asiaa, kuin karavaanareiden oma yhdistys, SF-Caravaan Ry? Jututimme järjestön toiminnanjohtaja Timo Piilosta, joka avasi meille sekä matkailuautoilun kuin tiheasti sen vierellä kulkeneen SF-Caravanin historiaa Suomessa.

Ensimmäiset matkailuvaunut saapuivat Suomeen 50- ja 60-lukujen taitteessa. Muun muassa 50-luvun elintason nousu ja muuttoliike maaseudulta kaupunkiin, sekä autojen tuonnin vapautuminen länsimaista 60-luvun alussa mahdollistivat matkailuvaunujen käytön leviämisen. Tuolloin ajoneuvoja oli koko maassa kymmenisen, ja niillä alettiin harrastaa leirintämatkailua silloin, kun vaunuille tarkoitettuja leirintäalueita ei vielä ollut. Leirintäalueita alettiin kehittämään Helsingin olympialaisten aikana, mutta ajan myötä niistä kehittyi suomalaisille mieluisa tapa matkustaa lähelle luontoa edullisesti.

Kun muutamat perheet omistivat asuntovaunun, perustettiin vuonna 1964 Asuntovaunuyhdistys SF Caravan Ry. Jäsenmäärä kasvoi nopeasti 60-luvulla ja vuosikymmenen lopussa jäseniä oli kertynyt yhteensä noin 1000. 70-luvulla autoistumisen yleistyminen, työelämän muutokset kuten vuosilomalaki ja 5-päiväinen työviikko, sekä yleinen elintason nousu yleistivät tavallisen kansan lomailua kotimaassa autolla ja telttaillen. Tämän myötä Suomeen alkoi saapua myös paljon tehdasvalmisteisia matkailuvaunuja ja karavaanarikulttuurin kehittyessä harrastuksessa ja järjestötoiminnassa otettiin vahvasti mallia Saksasta, Englannista ja Ruotsista. Matkailuvaunujen hankinta kasvoi suuresti, ja samalla järjestön jäsenmäärä. Sama trendi jatkui myös 80-luvulla, kun lisäksi matkailuautot tulivat mukaan kuvioon. Tänä päivänä SF-Caravanilla on lähes 65000 jäsentä, mikä tekee SF Caravanista erittäin suuren matkailualan järjestön ja pohjoismaiden suurimman karavaanareiden järjestön.

Viime vuosien aikana matkailuajoneuvojen suosio on kasvanut runsaasti. Tähän ovat vaikuttaneet niin kotimaan matkailun suosion kasvu, sen kasvava medianäkyvyys, kuin vaihtoehtojen ja palvelujen runsaus erilaisille matkailumuodoille. Lisäksi koronapandemia on myös kääntänyt monen katseet entistäkin enemmän kohti kotimaata.

Viimeisen viiden vuoden aikana edellisen laman selätyksen myötä matkailuautoilua on suosinut myös erilaisten mallien tarjonnan kasvu. Myös SF-Caravanilla on tarjonnan laajenemiseen osansa edunvalvonnan muodossa, sillä lähivuosien muutokset lainsäädännössä ovat myös mahdollistaneet mallien aikaista suuremman monipuolisuuden Suomen markkinoilla. Uusien vaihtoehtojen avulla yhä useampi löytää omalle matkailulle sopivan ajoneuvon, ja samalla myös vanhemmat ajoneuvot pysyvät markkinoilla.

Vaikka koronavuosilla on myös ollut vaikutuksensa matkailuautoilun suosioon, kyse on suuremmasta kokonaisuudesta, ja matkailuautoilun kasvun pohjalla on oltava ennen kaikkea kiinnostus lajia kohtaan. Tämän takia on myös syytä uskoa, että kyse on pidempiaikaisesta kasvusta alalla, eikä ainoastaan hetkellisestä huipusta. Kun lajin kokeilu on onnistunut, se jää pysyväksi harrastukseksi muun matkailun ohella.

Tulevaisuus näyttää, miten trendit niin maailmantilanteen, talouden kuin esimerkiksi ajoneuvojen teknologisen kehityksen osalta vaikuttavat lajin suosioon. Yksi asia on kuitenkin varma: matkailuautoilu on vain kasvanut suosiossaan Suomessa aluiltaan viime vuosisadan puolivälissä, ja lähes 70 vuoden jälkeen on syytä uskoa, että suomalaiset ovat ottaneet harrastuksen omakseen ja Suomen matkailuautoilun historia on vasta alussa.

Reissaaja! Liity nyt SF-Caravanin jäseneksi ja hyödy jäsenyyden lukuisista eduista seuraavalla matkallasi. Ajoneuvon omistaja – SF-Caravanin jäsenenä saat lisäksi 40€ lisän ensimmäisestä varauksestasi Camptoon kautta! Katso Camptoon etu ja muut jäsenedut täältä.

——————————

Mikä Camptoo?
Olemme vertaisjakamisalusta, joka yhdistää matkailuautojen ja asuntovaunujen omistajat ajoneuvon vuokraamisesta kiinnostuneisiin matkailijoihin.

Kuinka voisimme olla avuksesi?
Jos omistat matkailuauton tai asuntovaunun, voimme auttaa sinua vuokraamaan sen silloin, kun se ei ole käytössä. Teemme lisätulojen ansaitsemisesta helppoa omistajille ympäri Suomea. Luo nyt ilmoitus ajoneuvollesi tästä tai etsi seuraavalle reissullesi sopiva ajoneuvo täältä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>